Ik kan niet zonder de Blues

Het Kompas Sliedrecht – 02-11-2012 08:00

 

Sliedrechter Wim Lavooy treedt op tijdens Sunday Free in de Lockhorst

SLIEDRECHT – Sliedrecht Bruist heeft zondag 11 november een mooie muzikale middag in petto voor de bezoekers van de tweede Sunday Free van dit seizoen. De bekende Sliedrechtse gitarist, drummer én zanger Wim Lavooy brengt dan eerlijke, melancholische en tergende blues ten gehore. ,,De bluesmuziek kan me echt ontroeren. Ik zou niet meer zonder kunnen.”

Door Annika Both

Dick van der Leun, eveneens muzikant en bestuurslid van Sliedrecht Bruist, en Wim Lavooy zitten samen aan tafel. Dick heeft net Wims gitaar weggezet. De muzikant heeft die pas nieuw aangeschaft. ,,Ik heb hem sinds vijf weken. Het is er één met stalen snaren; ik oefen mijn vingers dus tot bloedens toe.” Op de achtergrond klinken de huilende tonen van de blues uit een laptop. Joe Bonamassa, Jeff Beck, Buddy Guy, John Lee Hooker, John Mayall & The Bluesbreakers en Eric Clapton. Namen van artiesten die belangrijk zijn voor Wim. De Sliedrechter geniet zichtbaar. 
Hij was pas tien jaar oud toen hij voor het eerst kennis maakte met de bluesmuziek. ,,Ik woonde tegenover de school, waar Dick en Richard van den Dool repeteerden. Ik hoorde ze spelen en gluurde naar binnen. Sindsdien ben ik er door gefascineerd. De muziek raakt iets bij me. Van iedere noot krijg ik kippenvel. Het kan me echt ontroeren.” Dick herinnert zich de kleine Wim nog wel die kwam kijken bij de repetities: ,,Hij was verschrikkelijk enthousiast. Ik wist toen al dat hij verder zou gaan in de muziek. Hij had een enorme gedrevenheid. En hij is er nog steeds helemaal gek van.” Wim lacht. ,,Het is haast een obsessie geworden. Ik kan niet meer zonder de blues. Als ik niet speel, word ik chagrijnig.” 
De twee Sliedrechters delen een rijk muzikaal verleden en halen samen herinneringen op. Zo glipte Wim – een jaar of 12 – stiekem naar binnen bij een optreden van Dick met In-Team. ,,Ook verstopte ik me na het opruimen van de spullen bij Crescendo, zodat ik een eerste glimp kon opvangen van muziek die ze er ’s avonds speelden: George Cash, Bintangs, Cuby + Blizzards… Helaas moest ik op tijd thuis zijn.” Wim heeft ook wel eens samen met Dick gespeeld in zijn eigen Dick van der Leun band. Voor Wim is het een bijzondere gewaarwording dat hij nu optreedt met de mensen die vroeger zijn idolen waren. ,,Ik heb nog steeds ontzag voor de mensen tegen wie ik vroeger opkeek. Het is heel speciaal dat ik nu met ze mag spelen.”

Zondag 11 november speelt hij met zijn Back in Town bluesband in de Lockhorst tijdens de tweede Sunday Free van dit seizoen. De mede-bandleden Marco van Zwieten en Arjen Rijsdijk ontmoette hij jaren geleden op een zondagmiddag in de Haarhorst in Gorinchem. Het klikte meteen. ,,Ik ben blijven hangen en nu spelen we al een jaar of acht samen.” Wim speelt ook nog regelmatig met andere ‘Gorcumse jongens’, zoals Ron Krop (beter bekend als El Kroppo). Hij heeft hem en Willem van der Schoof (van de Eelco Gelling band) uitgenodigd om mee te spelen in De Lockhorst. Voor deze Sunday Free editie heeft de band een speciale set in gedachten: eerst akoestisch en na de pauze elektrisch. ,,Dat betekent voor elk wat wils”, zegt Wim. ,,Het wordt lekker relaxt genieten op een lome zondagmiddag.” 
Volgens Dick heeft het organiserende Sliedrecht Bruist Wim vrij gelaten in zijn keuze. ,,Hij mag spelen wat hij wil. Wim kán ook alle stijlen spelen. Het meeste heeft hij in ieder geval al eens uitgeprobeerd.” Het bestuurslid ziet naar de middag uit. ,,Het akoestisch gedeelte is werkelijk uniek.”

Sunday Free, zondag 11 november, begint om 15:00 uur. Kaartjes kosten €7,50 en zijn verkrijgbaar bij de supermarkt Albert Heijn, De Vries Verf en Primera. Kijk ook op www.backintownbluesband.nl voor meerdere optredens van de band van Wim Lavooy.